Cholesterol waarden

Cholesterolwaarden: het hoe en wat

Cholesterol is een vetachtige stof die in je lichaam als bouwsteen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld bij de aanmaak van nieuwe cellen en de productie van hormonen. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan, vooral in de lever. Daarnaast kun je via je voeding ook cholesterol binnenkrijgen, vooral als je veel verzadigde vetten eet. Uit een cholesterolmeting kunnen verschillende cholesterolwaarden komen:
a) Je LDL-cholesterolgehalte
b) Je HDL-cholesterolgehalte
c) Je totale cholesterolgehalte (= a + b)
d) Je cholesterolratio (= c ÷ b)

Cholesterol verpakt in eiwit

Cholesterol is niet oplosbaar in water of bloed. Daarom moet het in je lichaam verpakt worden in twee verschillende soorten eiwitten, die wél in je bloed kunnen oplossen. Het eiwit LDL vervoert het cholesterol van je lever naar de andere cellen waar het nodig is, en HDL brengt het ongebruikte cholesterol weer terug naar de lever, die het afbreekt. Daarna voert je lichaam de reststoffen af via je ontlasting. Artsen gebruiken deze eiwitten om je cholesterolwaarden te meten.

Cholesterolgehalte of cholesterolratio?

De twee soorten cholesterol in je lichaam houden elkaar als het goed is in balans. Daarom kijkt de arts bij het meten van je cholesterol niet alleen naar je cholesterolgehalte, maar ook naar de verhouding tussen LDL en HDL: de cholesterolratio. De cholesterolratio is je totale cholesterolgehalte gedeeld door je HDL-cholesterolwaarde.

Wat zijn normale cholesterolwaarden?

Een verantwoord/normaal cholesterolgehalte is belangrijk voor je gezondheid op lange termijn. Daarom is het belangrijk om je cholesterolgehalte te laten meten. De hoeveelheid cholesterol in je bloed schommelt door de dag heen. Daarom wordt je cholesterol op meerdere momenten gemeten. Zo krijgt de arts een realistisch beeld van je cholesterolgehalte.

Normale cholesterolwaarden zijn:
• LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l
• HDL-cholesterol: meer dan 0,9 mmol/l
• ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5
• Triglyceriden (een andere vetachtige stof in het bloed die samen met LDL- en HDL-cholesterol in het bloed vervoert): minder dan 2,1 mmol/l