Vermoeide benen

Advies bij vermoeide benen

Voelen je benen zwaar of vermoeid aan? Vermoeide benen zijn een veelvoorkomend verschijnsel, vooral bij vrouwen en mensen met een staand of zittend beroep. Maar wat zijn vermoeide benen eigenlijk, en wat kun je er zelf aan doen?

Wat is de oorzaak van vermoeide benen?

Vermoeide benen kunnen veroorzaakt worden door allerlei verschillende factoren. Vaak heeft het gevoel te maken met je bloedsomloop: de doorbloeding van je benen. Je bloedsomloop kan bijvoorbeeld beïnvloed worden doordat je regelmatig lang stilzit of staat, door zwangerschap of door je leeftijd. Ook genetische aanleg speelt een rol. Het effect op je bloedsomloop merk je vaak als eerste op één van de plekken waar je aders het hardst moeten werken: in je benen.

Een normale bloedsomloop in je benen

In je benen moet het bloed tegen de zwaartekracht in naar boven worden gepompt om weer bij je hart te komen. Hierdoor staan de aders in je benen extra onder druk. Gelukkig helpen je kuitspieren mee om het bloed in beweging te houden. Maar als je die spieren niet veel beweegt, is dit ondersteunende effect ook minder sterk. Daarom is het belangrijkste advies bij vermoeide benen: zorg voor genoeg beweging.

Vermoeide benen? 7 tips om er zelf iets aan te doen

• Beweeg regelmatig en zet daarbij je kuitspieren aan het werk. Lukt het niet om regelmatig te sporten? Wandelen, traplopen en fietsen tellen ook!
• Let op je voeding: eet gezond met genoeg groente, fruit en vezels en drink voldoende water.
• Loop eens op blote voeten, dit stimuleert de bloedsomloop.
• Geef je benen wisseldouches: het contrast tussen warm en koud stimuleert je bloedvaten. Begin bij je voeten en werk omhoog.
• Masseer je voeten en benen, van onder naar boven, zo help je de aderen.
• Draag comfortabele kleding die je bloedsomloop niet in de weg zit. Compressiesokken kunnen ook helpen.
• Maak gebruik van de zwaartekracht: leg bijvoorbeeld als je gaat slapen een kussen onder je benen.