Wat is cholesterol?

Wat beïnvloedt mijn cholesterol?

Je cholesterolniveau wordt beïnvloed door allerlei factoren, waaronder:
• Je eetpatroon (vooral verzadigde vetten)
• Roken
• Weinig beweging
• Alcoholgebruik
• Je leeftijd
Er zijn twee soorten cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Normaal gesproken houden deze twee elkaar in balans, omdat je HDL-cholesterol meehelpt om het LDL-cholesterol af te breken.

Hoe kan ik mijn cholesterolniveau behouden?

Je cholesterolniveau kan door de tijd heen stijgen of dalen. Daarom is het belangrijk om je cholesterolwaarden regelmatig te laten meten. Je kunt zelf verschillende acties ondernemen om een normaal cholesterolgehalte te behouden:

Gezonde en gevarieerde voeding: de Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum geeft advies over gezonde voeding. Als handvat gebruiken ze hiervoor de Schijf van Vijf: een overzicht van gezonde voedingswaren in verschillende categorieën, met een indicatie van hoeveel voedsel uit elke categorie je dagelijks binnen moet krijgen.

Houd het mager

Als je op je cholesterol wilt letten, kun je het beste kiezen voor de magere variant van producten uit de Schijf van Vijf. Dus magere melk in plaats van volle melk, of 30+ kaas in plaats van 48+. Daarnaast helpen volkorenproducten, fruit en (ongezouten) noten.

Van verzadigd naar onverzadigd vet

Vet is zeker niet geheel uit den boze binnen een gezond en gevarieerd eetpatroon. Er zijn namelijk goede vetten (onverzadigd) en slechte vetten (verzadigd). Je lichaam heeft goede vetten nodig om normaal te blijven functioneren. Let dus op de hoeveelheid verzadigd vet in de producten die je eet, en vervang zoveel mogelijk verzadigde vetten door onverzadigde. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van roomboter eens olijfolie of margarine.

Een gezonde leefstijl

Naast je eetpatroon kunnen ook andere onderdelen van je leefstijl je cholesterolniveau beïnvloeden: roken, drinken en bewegen. Roken kan je cholesterolniveau namelijk beïnvloeden. Regelmatig bewegen of sporten is juist goed voor je cholesterol.