Waar te koop?
Terug
man

DE PROSTAAT

23-11-2023

DE PROSTAAT

Hoe werkt de prostaat?

De prostaat is een klier die alleen voorkomt in het mannelijk lichaam. Deze klier is gelegen onder de urineblaas, boven de sluitspier van de blaas. De functie van de prostaat is het toevoegen van een vloeistof aan het sperma. Deze prostaatvloeistof beschermt de zaadcellen. De plasbuis, die urine afvoert vanuit de blaas, loopt door de prostaat heen.

Kan een prostaat groeien?

Bij jonge mannen is de prostaat ongeveer zo groot als een kastanje. Vanaf het dertigste levensjaar begint hij bij de meeste mannen langzaam te groeien, onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Bij ongeveer een op de drie mannen leidt dit in de loop van hun leven tot een merkbare vergroting van de prostaat. Zo’n vergroting wordt meestal pas opgemerkt na het vijftigste levensjaar. De ‘kastanje’ kan uiteindelijk doorgroeien tot het formaat van een sinaasappel.

Hoe herken je een grotere prostaat?

Mannen kunnen gemakkelijk zelf achterhalen dat hun prostaat groter is. Een grotere prostaat kan namelijk invloed hebben op het urinewegstelsel. Dit komt doordat de plasbuis door de prostaat heen loopt. Als de klier groter wordt, kan hij de plasbuis afknellen of blokkeren. Dit kan invloed hebben op het plassen.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kan je als man een aantal eenvoudige tips toepassen. Het is van belang om voldoende te blijven drinken. Koffie en alcohol kun je beter vermijden: die prikkelen de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Verder is het aangeraden om in de avond niet te veel te drinken. Zo vermijd je dat je ’s nacht moet opstaan om te gaan plassen.

 

KAG nr: 2988-1123-1738