Waar te koop?
Terug
rust & ontspanning

SLAAP LEKKER!

20-11-2023

Sommige mensen springen hun bed uit na 6 uur slaap, anderen hebben minimaal 9 uur nodig en drukken dan nog een paar keer op de ‘snooze’ knop. Een goede nachtrust bestaat niet alleen uit voldoende slapen (gemiddeld tussen de 7 en 8 uur), maar ook uit een goede slaapkwaliteit. Hoe werkt slaap precies, en wat kun je doen om je nachtrust te ondersteunen?

SLAAP LEKKER!

5 slaapcycli

Wanneer je ’s avonds naar bed gaat, daalt je alertheid en kom je via de lichte slaap in een diepe slaap, de REM slaap genoemd. Hierna kom je weer in een lichte slaap gevolgd door REM slaap. Dit patroon noemen we de slaapcyclus. Per nacht ga je zo’n 5 van deze cycli door.

Lekker slapen heeft veel voordelen

  • Als je uitgerust wakker wordt kun je je alerter en scherper voelen tijdens de dag.
  • Een goede nachtrust heeft invloed op je humeur, slaap jezelf dus lekker vrolijk!
  • De nachtrust heeft ook een invloed op je fysieke prestaties. Als je wil uitblinken in de sportschool is een goede nachtrust dus ook van belang!

7 eenvoudige gewoontes om een goede nachtrust te ondersteunen

Nog even wat mailtjes beantwoorden, een serie kijken of toch nog even de smartphone checken. ‘De schermpjes’ zijn zo verleidelijk voor het slapengaan. Toch is het beter om de mobiele telefoon, laptop of TV met rust te laten. Niet vanwege het ultraviolette licht – waarvan ten onrechte vermoed werd dat het de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine blokkeert – maar omdat het de hersenen te veel stimuleert waardoor ze te actief en alert blijven. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het behoud van een goede nachtrust vergt enige voorbereiding:

  • Zorg voor ritme: ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Door deze regelmaat kom je ’s avonds gemakkelijker in slaap en sta je frisser op!
  • Skip de koffie (en de wijn!): cafeïne houdende dranken als koffie, cola en energy drinks maar ook alcohol kunnen ervoor zorgen dat je korter en onrustiger slaapt.
  • Ga voor licht: heb je trek in de avond? Ga dan voor lichte voeding zoals fruit, groente met een groentendip (bijvoorbeeld hummus) of een handje amandelen.
  • Even dimmen: dim de verlichting op tijd, zo’n twee uur voor je gaat slapen. Als je in de avond te veel wordt blootgesteld aan licht, wordt de aanmaak van melatonine verstoord.
  • Lekker fris: zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer en de juiste temperatuur, idealiter rond de 18° En mocht je een nieuwe kleur willen in je slaapkamer, kies dan voor donkerblauw; deze kleur geeft volgens kleurexperts een ontspannen gevoel. Het schijnt zelfs dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
  • On the move: een tip voor overdag – ga lekker bewegen, het liefst in de buitenlucht. Dan val je ’s avonds wat sneller in slaap.

 

KAG nr: 2988-1123-1739